A világ legjobb mobilos böngészője?

2009.02.13. 08:01 eviblyy

 

Mindig felfortyanok, amikor valaki azt mondja a környezetemben, hogy „Mobilos böngészés, ugyan, mekkora értelmetlenség! Ki netezne akkora képernyőn?”
 
Ilyenkor kapásból elkezdem sorolni, hogy én mit intéztem már el valaha a mobilom és a mobilnet segítségével. Emailek, netezés, jegyvásárlás, bankolás, és persze a sörözés közben született fogadások eldöntése egyetlen Google-kereséssel.
 
 
 
A nyitóképernyő és a menü néhány pontja
 
Hasznos eszközről van szó és persze a mobiltelefon nem az az eszköz, amivel órákon keresztül netezik az ember, de bizonyos, sürgős, fontos esetekben nagyon is jó, ha hozzá lehet nyúlni, még akkor is, ha az adott területen maximum EDGE lefedettség van. A speciális, Flash alapú tartalmakat (tipikusan videókat, de a Java, AJAX, Quick Time tartalmakat sem, amit a Skyfire tud) persze ezzel sem lehetett megnézni, pedig időnként nem lett volna rossz. Igen, aki mobilfüggő, annak szüksége van ilyesmire J. Vannak erre is külön szoftverek, a YouTube-nak is van már jó ideje mobilos látogatókra optimalizált verziója, de mégis jó lett volna, ha egy böngésző ezt eleve tudja.
 
 
Így fest a blogunk SkyFire-rel - az account egyelőre nem sok előnnyel szolgál, de van
 
 
A könnyű, gyors netezéshez tehát elengedhetetlen a jó böngésző, ami nekem eddig egyenlő volt az Opera Minivel. Gyors, kiválóan tömöríti, illetve szervereken tárolja a betöltött weboldalakat, ezért ha visszalépünk egy-egy korábban már meglátogatott oldalra, akkor nem kezdi le ismételten lehúzni a netről plusz adatforgalmat generálva, hanem már a saját szerveriről rántja le.
 
Tavaly évközben figyeltem fel a SkyFire nevű új, platform független böngészőre, de akkor még kizárólag az amerikai lakosok tölthették le a béta verziót. Most már bárki hozzájuthat, amennyiben Windows Mobile (5-6) alapú, vagy Symbian S60-as (harmadik kiadás) okostelefonja van. Tehát normál, Wi-Fis PDA-k nem játszanak.
 
Fogtam is magam, elkezdtem a közelemben található, a követelményeknek megfelelő mobileszközökre letölteni és telepíteni. Először a Nokia E51-el próbálkoztam: a get.skyfire.com weboldalt beütöttem a Nokia saját böngészőjébe, és pár kattintás után már indítottam is a SkyFire-t. Érdekes módon leginkább az Opera Minire hasonlít, de persze nagy mágiát (kinézetben) egy ekkora képernyőn (2 col) nem várhatunk el.
 
 
A videók játszi könnyedséggel indíthatók
 
A cég szerint nagyon béta még és ez érződik is rendesen. Elsősorban azért, mert meglehetősen lassú az egész. Indítás után egy nyitóképernyő fogadja a használót, ahol Google keresés indítható, illetve szürke kis dobozkák sorakoznak, amelyekkel a YouTube-ra, a Facebookra, és egyéb közösségi, illetve fotófeltöltő oldalakra ugorhatunk el. Sajnos jelen pillanatban ez nem szabható testre, remélem, ezt megoldják majd a fejlesztők. De ezen a felületen válogathatunk a könyvjelzőink, és az előzmények közt is.
 
Amint egy oldal betöltődik, elsőként a honlap kicsinyített képét látjuk és egy nagyító, valamint apró piros markerek jelzik, hogy amennyiben bezoomolnánk, mely területet nézhetjük meg közelebbről. Az oldalon való mászkálás, a zoomolás nagyon döcög, sajnos.
 
Amint azonban egy beágyazott videótartalmat találunk, akkor kezd érdekes lenni a dolog. Elég ugyanis kattintani egyet a kurzorral a videóra és az elindul azonnal (nyilván a betöltés sebessége a netkapcsolattól függ, én a szerkesztőség Wi-Fi hálózatán teszteltem) és ezután akadás mentesen, tökéletes minőségben folyik a lejátszás. Kipróbáltam Index.hu-s, YouTube-os, illetve saját, PC World TV-s videókat is és mind, kivétel nélkül működött.
 
 
 

 
Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ebben kimerül a különlegessége, hiszen minden más elemében az Opera Mini veri, de ha a többit is felhozzák egy jobb szintre, akkor érdemes lesz letölteni, használni. Érdekes adalék még, hogy a HTC Touch HD egyelőre nem támogatott a WVGA felbontású kijelző miatt (az X1 sem), ennek megfelelően nem is tudtuk letölteni rá. Pedig azon a kijelzőn lett volna igazán érdekes a dolog. Emellett próbát tettünk még egy Nokia E63-al is, amelyen működött ugyan, de a fektetett képernyő kitolt vele, ugyanis a gyorsgombok nem alul, kétoldalt jelentek meg, hanem jobb oldalt alul és felül.A mellékelt videón ugyan egy E71-en próbálják ki, és prezentálják, ahogyan a Gmail felületén is működik, nekünk ennek ellenére nem sikerült belépni.
 
Drukkolunk a SkyFire-nek, mert olyan képességekkel rendelkezik, ami még inkább rávezetné az embereket arra, hogy mobillal is lehet, illetve érdemes netezni. A címre visszatérve tehát: igen, a SkyFire a világ legjobb böngészője - lehet, ha még foglalkoznak vele pár hónapot…

 

Címkék: windows mobile symbian mobilnet skyfire

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstopmobil.blog.hu/api/trackback/id/tr69939465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása