Samsung INNOV8 (i8510) a gyakorlatban

2009.03.24. 17:24 eviblyy

Pár hete sajátként nyúzok egy Samsung i8510-es mobilt és eltelt annyi idő, hogy összegezzem, milyen vele az élet. Hátha valakinek hasznosak lesznek az infók.

 
Nem olcsó darabról volt szó, de kialakítása, anyaghasználata, meg úgy általában a megjelenése azt mutatja számomra, hogy ilyeneknek kellene lenniük a csúcs Nokiáknak. Meg a csúcstelefonoknak általában. De nem ilyenek sajnos, ezért is maradtam a koreai modellnél.
 
A belakás, használatba vétel könnyen ment, ismertem már a telefont, teszteltük is korábban. Leginkább annak örültem, hogy fekete típust sikerült szerezni, ami sokkal szebb és elegánsabb a szürkénél. Az Innov8 (merthogy ez a másik neve) Symbian S60 3rd edition platformot használ, ezért jóformán ugyanaz a menürendszer fogad, mint egy Nokiánál. Sőt, a PC Studio 7 is ugyanabban a szisztémában működik, de ez nem meglepő.
 
 
 
 
Az anyagok, illesztések tökéletesek, még mindig azt gondolom, hogy ez a legjobban összerakott készülék ebben a kategóriában. A gombok, a billentyűzet mind oké, a csúszka mechanikája is rendben van, bár újabban a nyitás kb. első milliméterén egy furcsa nyikorgó hangot lehet hallani, amit nem tudok mire vélni.
 
Kellően gyors is, a Nokia N96-nál legalábbis mindenképpen. Nem kell malmozni a menük nyitogatása közben. Az előre telepített programok közül egyelőre a ShoZu nevűt próbáltam csak ki, ami különböző közösségi, megosztó szájtok gyűjtőjeként működik és így, egy csatornán keresztül tölthetők fel fotók, kommentek a FlickR-re, vagy Facebookra. Az első bibi ezzel a programmal történt, ugyanis telepítés, belakás után a ShoZu szétfagyasztotta a telefont, belassult, és csak akksi csere után éledt fel. De pár email a ShoZu helpdeskre (félelmetes: egy órán belül válaszoltak és fél nap alatt be is fejeztük a hibaelhárítás) és már meg is oldódott a probléma. Egy sérült adafájlt kellett előbányászni a memóriából, törölni, aztán ismét oké volt.
 
Egyébként sajnos többször újraindult eddig a telefon, nem tudom, mi okozza, nem sikerült még rájönni. Egyszer csak eltűnik minden és bootol. Nagy jóság, hogy microUSB-vel tölt, mert szinkronizáció alatt is lehet adni neki az energiát. A legtöbb bosszúságot a PC Studio okozta eddig, azon belül is a programok telepítésével volt gond. Miután kábeles kapcsolattal összekötnöm a telefont a PC-vel, elindítom az alkalmazás telepítőt, telepítem a progit, utána a segédszoftver képtelen újra beolvasni a telefon memóriájában lévő dolgokat. Ez azt jelenti, hoyg minden egyes program telepítése után le kell választani a jószágot, majd vissza. Dühítő…
 
 
Nem saját modell, azt még nem sikerült fotózni...
 
Általában véve is az a tapasztalatrom, hogy hiába Symbian és S60, a szoftverellátottság messze nem olyan jó, mint a Nokiáknál. Nincs Ovi, egy Google csomagot kaptam előre telepítve Gmail-el és Map-szel, meg pár GPS-hez kapcsolódó dolgot, amiknek sok hasznát nem látom. De a külsős fejlesztésű szoftverekből is jóval kevesebb található, mint a Nokiákra. Volt már olyan, hogy sikerült felhúzni egyet-egyet rá, de nem ez a jellemző.
 
A készülék minden net, wap beállítás tudott kezdetekkor, de MMS-t küldeni csak nem akart. Kiderítettem, hogy ugyanazokat a beállításokat kell lekérni a szolgáltatótól (mert a Samsungnak nincs ilyen szolgáltatása, vagy én nem tudok róla - újabb rossz pont), amit a Nokia N95 8Gb használ. Lekértem a Pannontól és lőn, működik.
 
Szóval jó, szép, gyors, nem is bántam, meg, de főleg szoftveres oldalról jóval kevesebbet kapok, mint (és maradjunk a finneknél) a Nokiától.
 
A zenelejtászót használom mág gyakrabban, sztem bőven elegendő, általános tudással rendelkezik, hangképeket, borítóképek kezelését is tudja. Az akkumulátor egyelőre meglepően jól bírja, ami azt jelenti, hogy éjszaka is bekapcsolva hagyva átlagban két és fél nap, pedig nyúzva van. A saját böngészője egészen jó, de fent van az Opera Mini persze. Használom hozzá még a Handy Shellt, ami szintén gond nélkül működik és nagyon hasznos. GPS-ügyben egyelőre csak Google Maps, noha van egy Garmin Mobile XT nálunk, de az nem indult el rajta - majd megpróbálom frissíteni.
 
Sok vélemény van a neten, hogy az új firmware sokat segít, az akkuidőn, fagyáson is segít, de sajnos erre a telefonra nem tudtam hivatalos szoftveret szerezni. Lehet hekkelgetni, de egyelőre nem bántom. A PC Studiona legfrissebb verziójában megjelent a telefon szoftverének frissítési lehetősége, de a szerinte az Innov8-hez egyelőre nincs új szoftver. Ha lesz, megírjuk...

 

Címkék: samsung s60 symbian innov8

A bejegyzés trackback címe:

https://nonstopmobil.blog.hu/api/trackback/id/tr761022839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.04.18. 11:07:53

Csinos kis device. Bar en csak nokiaval foglalatoskodom. Bar az apple majdnem elcsabitott, illetve a HTC... de ez nem is fontos.

Irtad ezt az ujraindulast. Nekem egy E90-esem van mar jo ideje, es o is szokott ilyet csinalni. Altalaban olyankor, amikor elegge tulterhelem. Ez azt jeleneti hogy extrem hasznalat utan, amikor leallitgatnam a programokat, akkor le is all egy-ketto, de aztan bootol magatol. Vagy amikor a sok task kozott valtanek akkor is elofordul. Szoval arra kovetkeztetek, hangozzek barmilyen furcsan is, hogy az S60v3FP2-nel ez lehet egyfajta vedelem...

Vagy hiba... bar igazabol sosem zavart, mert tenyleg megvolt mindig kicsit hajolva a rendszer ilyenkor. (szoval azert beepitett vedelemnek nem neveznem :) )

eviblyy 2009.04.20. 14:53:43

Igen, nálam is összefüggésben van/volt a programok közötti váltással, illetve a multitaskinggal, de semmi logikát nem tudtam benne felfedezni. Illetve az utóbbi időben (vagyis a post megírása óta) alig fordul elő. Úgy tűnik, összekapta magát:-)

n is nokiás voltam, tulképp vagyok a mai napig, de az Innov8 az első olyan, Symbian alapú cucc, amit a hardcore Nokia-rajongóknak is tudok ajánlani. Nyilván a postban írt limitációkat (főleg szoftverellátottságot tekintve) figyelembe véve.

Apple-HTC vonal nem jön be. Apple technológiailag zseniális, az egyértelmű, de a touchscreen nem az én világom. A HTC meg a WinMo miatt nem rúghat labdádba:-)

Win Elen 2009.04.21. 21:28:45

@eviblyy: igen. A ket markaval szamomra is ezek a negativumok.

(csak aprobetus megjegyzeskent, de nekem mindig fura, ha egy eszkoz a megjelenese erdekeben (gui) odaig megy hogy egy 630 (fejbol pontosan nem tudom) mhz procival ad olyan teljesitmenyt, amit mondjuk mas 330-al. Sok osszetevos dolog ez, de a varazslatott vegulis csak a hasznalhatosag valodisaga tartja fenn hosszutavon, a mostanim pedig minden igenyt kielegit, hol jobban hol kevesbe) (es feloraja bootolt - osszefuggest en sem latok :) )

süti beállítások módosítása